Politieke druk bij ATV om journalistenboycot vicepresident

The content originally appeared on: De Ware Tijd Online

17/12/2021 20:02 – Ivan Cairo

Verslaggevers donderdag nabij het oude vlaggenplein kort voor hun protestactie bij De Nationale Assemblee.

PARAMARIBO – Uit politieke hoek is de directie van Telesur erop gewezen dat het onaanvaardbaar is dat ATV, de televisiezender van het staatstelecombedrijf, meedoet aan een boycot van journalisten tegen vicepresident Ronnie Brunswijk. Zo verneemt de Ware Tijd van betrouwbare bron. Als onderdeel van een staatsbedrijf mag door ATV nimmer meegewerkt worden aan boycot van een regeringsfunctionaris is de opvatting, luidt de redenatie.

De inmenging kwam nadat in de nieuwsuitzending van donderdag geen verslag is gedaan over excuses van de vicepresident vanwege de wijze waarop hij journalist Jason Pinas verbaal had bejegend, gevolgd door mishandeling van de verslaggever door zijn lijfwachten, eerder deze week bij het parlementsgebouw.

De andere staatsmedia STVS en Radio SRS hadden wel verslag gedaan van het optreden van de vp in hun nieuwsuitzendingen, terwijl vrijwel alle particuliere media zich tot nu toe hebben gehouden aan het actieparool van hun journalisten. Desgevraagd bevestigt Carla Bo?tius, hoofd van ATV tevens voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), dat er politieke bemoeienis heeft plaatsgevonden met betrekking tot de nieuwsverzorging van het tv-station.

ATV zal informatie over de vicepresident brengen gedurende de boycotperiode. Er wordt druk uitgeoefend op de leiding van Telesur”, bevestigt Bo?tius. Ze benadukt evenwel dat de leiding van ATV volledig achter de boycot staat. “Feit is echter dat de regering de vertegenwoordiger van de enige aandeelhouder van Telesur/ATV is en als zodanig druk kan uitoefenen op de directie”, aldus het hoofd. Voor bescherming van hun collega Bo?tius, die optrad als woordvoerder tijdens de boycotactie, zijn nu andere woordvoerders aangewezen.

Geen enkele reden

STVS-directeur Raoul Abisoina ziet geen enkele redenen “om items van de VP niet te brengen”. Bij hem hoefde er geen politieke druk aan te pas te komen. Dat is niet gebeurt beweert hij. “De vp, noch de president heeft mij hierover gebeld. Wie de STVS volgt zal zien dat we nooit aan nieuwsverduistering doen. Wij functioneren niet onder politieke druk”, beweert Abisoina. “Wij gaan niet meedoen omdat de STVS op dit moment geen rede ziet om aan zo een actie te participeren. Indien STVS’ers vinden dat ze willen meedoen moeten ze dat aangeven. Het moet niet ten kosten gaan van de informatievoorziening naar de samenleving. De STVS is een staatsbedrijf.”

De STVS-topman is van oordeel dat journalisten na de mishandeling van Pinas eerst het onderzoek hadden moeten afwachten aleer het actiemodel van boycot jegens de vicepresident af te kondigen. “Binnen de journalistiek werken we met feiten. Als de feiten nog niet duidelijk zijn waarom wordt niet daarop is gewacht. Aan de andere kant zeg ik dat ik niet kan bepalen voor de journalisten. Ze zijn vrij.”

Abisoina benadrukt dat de STVS-directie noch de raad van toezicht bij het staatsmedium door politieke figuren is gebeld om niet mee te doen met de boycot. “Ik zit al langer dan een jaar hier en nog nooit ben ik gebeld door wie dan ook van de politieke top. Deze case van de heer Jason Pinas is ook breedvoerig hier bij de STVS gebracht”, aldus de directeur. Hij zegt het geweldsincident niet goed te praten. “Het kon anders. Belangrijk is dat we kijken hoe we met zijn allen dit in de toekomst kunnen voorkomen.”

SRS-directeur Earnie Eenig stelt dat het radiostation solidair is met de boycotactie. Vanwege zijn positie als staatsmedium kan het station die niet openlijk ondersteunen. Wel wordt ervoor gezorgd dat al het nieuws rondom de mishandeling van Pinas naar de samenleving wordt gebracht. De afgelopen dagen is daarover uitgebreid verslag gedaan. Eenig voert verder aan dat vanuit het bevoegd gezag geen instructies is gegeven wat de SRS wel of niet mag doen rondom voornoemde kwestie. Daarom is ook uitgbreid verslag gedaan van het stille protest dat journalisten donderdag hebben gehouden bij De Nationale Assemblee.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina