Half miljoen kerstbroden over toonbank Fernandes

The content originally appeared on: De Ware Tijd Online

24/12/2021 05:59 – Sharon Singh

Heinrich Schenkers, een van de stunfutu-bakkers van Fernandes.

PARAMARIBO – Niet alleen in Suriname is het kerstbrood van Fernandes Bakkerij gewild, ook in het buitenland smachten de Surinamers in de diaspora ernaar. Dat blijkt uit verschillende forums van Surinamers in het buitenland. Het brood wordt overzees voor tussen de 10 en 20 US dollar verkocht. Kortom, het Fernandes-kerstbrood is onmisbaar. In de maand december worden bijna een half miljoen stuks gebakken.

Het verschil zit hem in de karakteristieke smaak. Volgens Heinrich Schenkers, een van de stonfutu-bakkers van de bakkerij, werd er zes jaar aan het eerste recept gesleuteld totdat dit succesformule eruit kwam. Er zit namelijk liefde in, passie voor het beroep en een stukje geschiedenis.

Schenkers schijnt meer licht op de totstandkoming van dit feestbrood dat onmisbaar is rond de feestdagen. Als 19-jarige zocht hij bij Fernandes een vakantiejob maar bleef er zijn hele werkzame leven. “Als vakantiejobber ging mijn start vrij smooth, omdat mijn oom Tjon Ki Sen, nu wijlen, de directeur was”, vertelt hij. “Ik werd toen op de technische afdeling te werk gesteld en bleef er zes maanden.”

Eigen identiteit

Het werk beviel hem en niet lang daarna ging een totaal andere wereld voor hem open, die hem tot aan vandaag nog blijft boeien. Maar nu, de hamvraag: hoe is het kerstbrood nou eigenlijk ontstaan? Als een gewone Chinese bol, blijkt. “Eigenlijk was het in het begin een gewone Chinese bol. We maakten tienduizend per jaar. We besloten toen iets te cre?ren met een eigen identiteit. Er zijn veel experimenten op het recept losgelaten om dat te verfijnen.” Dat proces duurde zes jaren.

“Ons karakteristieke kerstbrood bestaat nu al 35 jaar.” In die zes experimentele jaren zijn er veel ingredi?nten vervangen. Neem de glacering. Kerstbrood moet een beetje nat zijn aan de bovenkant. Vroeger werd het kerstbrood met een stroperig mengsel van boter en suiker bestreken, maar dat was smakeloos. Na enkele testen kwam er een nieuwe stroop met de juiste smaak uit de bus en die wordt ook voor andere producten gebruikt. Maar het geheim is volgens de bakker: liefde, toewijding, een stukje historie en ‘identiteit’ van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina