‘Er is nooit genoeg bloed’

The content originally appeared on: De Ware Tijd Online

20/12/2021 17:48 – Arjen Stikvoort

Drie van de meer dan tweehonderd bloeddonoren die door President Chandrikapersad Santokhi zijn gedecoreerd. Foto: Irvin Ngariman

PARAMARIBO – “We hopen dat de mensen nog voor het einde van de maand een goede daad willen verrichten om bloed te komen doneren. Daar zijn we altijd blij mee. Want er zijn nog steeds heel veel aanrijdingen en schietpartijen waarbij mensen in het ziekenhuis komen te liggen, plotseling veel bloed verliezen en dus dringend een behoefte daarop doen.” Dit zegt de algemeen co?rdinator van de Nationale BloedBank van het Surinaamse Rode Kruis Elinor King zondag toen meer dan tweehonderd bloeddonoren zijn geridderd voor hun bloeddonorschap door president Chandrikapersad Santokhi.

De decoratie kon vorig jaar niet doorgaan als gevolg van de coronapandemie en de verkiezingen van mei. Meestal vindt de decoratie plaats op of in de buurt van 14 juni, Wereld Bloeddonordag. De vrouwen die meer dan dertig, vijfenveertig en vijftig keer bloed hebben gegeven krijgen een presidenti?le onderscheiding.

Bij mannen is dat bij zestig, zeventig en honderd keer. Ze krijgen respectievelijk de Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster, Officier in de Ere Orde van de Gele Ster en Commandeur in de ere Orde van de Gele Ster. Er is nooit genoeg bloed, benadrukt King tegen de Ware Tijd. Hoewel het aantal bloeddonoren deze maand redelijk is, is er altijd bloed nodig.

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina