Deelname Shell in Block 5 via ‘farm-out’

The content originally appeared on: De Ware Tijd Online

17/12/2021 18:01

Ondertekening van het overdrachtscontract door (vlnr) Rekha Bissumbhar, upstream director van Staatsolie namens POC, Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, Kevin Peters, commercieel adviseur van Chevron, en Mike Resomardono, country manager Shell Suriname. Foto: Staatsolie

PARAMARIBO – Chevron Suriname Exploration Limited (CSEL) heeft een derde van haar deelnamebelang van 60 procent in Block 5, in het Surinaamse offshore gebied, overgedragen aan Shell (KE Suriname BV). Het zogenoemde ‘farm-out’-contract is vrijdag ondertekend. Paradise Oil Company (POC), een dochteronderneming van Staatsolie, behoudt als niet-uitvoerende partner haar deelneming van veertig procent.

Staatsolie meldt in een persbericht ingenomen te zijn met de deelname van een gerenommeerde partij als Shell in Block 5. “De farm-out onderschrijft de grote belangstelling die er is voor het offshore-gebied van Suriname. Een interesse die is aangewakkerd door de recente grote ontdekkingen, maar zeker ook door het goede werk van Suriname om gebieden met een hoog potentieel in de offshore-blokken te presenteren aan belangstellenden bedrijven uit de olie- en gaswereld.”

De deelname van Shell in Block 5 betekent ook dat er meer deskundigheid in de analyse betrokken wordt. Dat verhoogt de kans op meer exploratiesuccessen in het Surinaamse zeegebied. “Staatsolie kijkt uit naar de samenwerking met zijn partners in Block 5 in deze belangrijke groeifase voor het bedrijf ?n Suriname.”

Staatsolie en CSEL ondertekenden medio oktober een productiedelingscontract voor Block 5, gelegen in het westen van het ondiepe offshore-gebied met een oppervlakte van 2235 vierkante kilometer. Hiermee geeft Staatsolie aan Chevron rechten voor exploratie, ontwikkeling en productie en heeft daarbij ook het recht op een niet-uitvoerend deelnamebelang van 40 procent. Het is voor het eerst dat Staatsolie als partner deelneemt aan offshore-activiteiten.

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina