COMMENTAAR: Klaar met Brunswijk

The content originally appeared on: De Ware Tijd Online

16/12/2021 12:00

DE LAFHARTIGE MISHANDELING van dWT-journalist Jason Pinas van afgelopen dinsdag gonst nog met het geluid van een mokerslag na in de samenleving. En zal dat ook blijven doen zolang er geen krachtige maatregelen zijn genomen tegen de daders, ofwel vicepresident Ronnie Brunswijk en zijn onprofessionele veiligheidsmensen. Het besluit van de meeste mediahuizen om Brunswijk de komende twee maanden te boycotten, moet als een krachtig signaal worden gezien. Suriname is de capriolen van de tweede man in het land goed zat, dus het wordt tijd dat er wordt ingegrepen.

Het is daarom typerend dat er nog altijd geen reactie is gekomen van president Chandrikapersad Santokhi. Die doet er, zoals wel vaker bij gruwelijke misstappen van zijn plaatsvervanger, weer het oorverdovende zwijgen toe. Hij zou als leider van het verontruste volk openlijk afstand moeten nemen van de misdragingen van Brunswijk en diens handelen scherp moeten veroordelen.

Maar dat durft hij kennelijk niet uit vrees dat Brunswijk met zijn Abop uit de coalitie stapt. Dat is in de laatste anderhalf jaar meerdere malen gebleken. Terwijl Brunswijk het land iedere keer internationaal te schande zet, schittert Santokhi steeds weer door krampachtig te zwijgen of, in het meest gunstige geval, verschuilt hij zich achter onbegrijpelijk CDS-verklaringen. Weliswaar is door de regeringsraad wel een slappe nietszeggende verklaring afgegeven dat zij zich ‘omstandig heeft laten informeren over hetgeen zich heeft afgespeeld in de ontstane confrontatie tussen de journalist de heer Jason Pinas en het veiligheidspersoneel van de vicepresident (vp) v??r het gebouw van De Nationale Assemblee op 14 december j.l.’

De regering ‘betreurt’ de confrontatie welke is ontstaan. De naam Brunswijk wordt helemaal niet genoemd in de verklaring. Het argument zal waarschijnlijk zijn dat er eerst een grondig onderzoek moet plaatvinden, waarvan de resultaten in de doofpot kunnen worden weggemoffeld. Maar dat zullen de media niet laten gebeuren. De feiten zijn gewoon duidelijk! Geef gewoon de camerabeelden vrij die er ongetwijfeld zijn, maar die nu nog angstvallig achter worden gehouden omdat daaruit zal blijken dat Brunswijk gewoon glashard heeft staan liegen in de verklaring die hij kort na het incident gaf tegenover De Nationale Assemblee. En aan liegen in de politiek (althans in een echte democratie) kleven zeer zware sancties.

Ook de ware aard van de VHP-fractie in De Nationale Assemblee komt nu naar boven, want ook zij doen er het zwijgen toe. Stel dat dit was gebeurd toen zij in de oppositie zaten, dan hadden ze ongetwijfeld moord en brand geschreeuwd. Door de kop zo in het zand te steken, dreigt het probleem-Brunswijk nu ook een serieus probleem voor de VHP te worden, dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de oranje partij. Alleen door openlijk afstand te nemen van Brunswijk, kan de schade misschien nog beperkt worden.

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina